Elemente nutritive

Home  >>  Elemente nutritive

Elemente nutritive

Proteineleelemente-nutritive

Proteinele sunt cele mai importante elemente nutritive deoarece ele contribuie la constructia si regenerarea tesuturilor din organism. Ele acopera in general aproximativ 15% din ratia calorica zilnica.

Sunt cure de slabire bazate pe un aport crescut de proteine prin inlocuirea in special a glucidelor.

O dieta bogata in proteine se considera ca are efecte pozitive asupra fortei fizice si a activitatii sistemului nervos central. Totusi nici excesul nu este de dorit deoarece poate contribui la aparitia unor afectiuni hepatice sau renale si se considera ca poate favoriza chiar aparitia cancerului.

Alimentele cele mai bogate in proteine sunt in special cele de origine animala: carnea, branza, ouale dar si alimente vegetale precum fasolea, mazarea, lintea, migdale, nuci, diferite seminte.

Lipidele

Lipidele (grasimile) au rol energetic dar si un rol plastic in interiorul celulelor, fiind si ele esentiale in dezvoltarea organismului.

Ratia calorica zilnica trebuie acoperita in proportie de 20-30% de lipide.

In foarte multe regimuri de slabire se considera ca aportul acestora trebuie limitat. In ultima perioada insa apar tot mai multe pareri ca acestea sunt esentiale iar ceea ce trebuie limitat este aportul de glucide.

Glucidele

Glucidele au un rol energetic si sunt prezente in elementele vegetale in special: cereale, fructe, legume.

Procentul acestora in ratia calorica se considera ca trebuie sa fie intre 55-70% dar in ultima vreme cum spuneam mai sus apar tot mai multe pareri ca glucidele trebuie sa reprezinte un procent mult mai mic si ar trebui inlocuite de lipide si proteine.

Vitaminele si Mineralele

Acestea sunt elemente extrem de importante neputand sa fie sintetizate de organism.

Nu au valoare energetica si aparent nu prezinta importanta in curele de slabire dar in realitate calitatea alimentelor si lipsa prezentei in ele a vitaminelor si mineralelor poate conduce la un apetit mai mare pentru ca organismul sa primeasca necesarul din aceste elemente.

Este foarte important sa incercam sa avem o alimentatie cat mai bogata in elementele nutritive absolut esentiale (vitamine, minerale, proteine dar si lipide).